Na prkno!

Lyžařská střediska jsou v okolí Mestie dvě. Přímo nad Mestií Hatsvali a dvacet kilometrů vzdálené Tetnuldi.

Hatsvali je menší středisko, lyžuje se ve výšce 1860 až 2340 m, jsou tu jen dvě lanovky u sjezdovek, sjezdovky jsou obklopeny řídkým lesem a musí se k nim z Mestie dojet autem nebo lanovkou. Tuto možnost si necháme až na konec týdne nebo na nepříznivé počasí.

Středisko Tetnuldi je pod stejnojmennou horou Tetnuldi (4858 m), jejíž trojúhelníková stěna je z nejvrchnější stanice lanovky téměř na dosah. Cesta z Mestie nám trvá 45 minut a posledních 7 km jedeme po sice široké, ale nezpevněné a dost prudce stoupající cestě, občas pokryté ledem. Naše dodávka Delica bez problémů vystoupá i nejprudší úseky. Dolní stanice lanovky je v nadmořské výšce 2260 m. Lanovky jsou tu čtyři. Tři kopírují hřebínek, který vede k jeho nejvyššímu bodu – hoře jejíž jméno přeložené do češtiny by bylo Poslední zastavení (3183 m). Čtvrtá lanovka spadá do severního údolí. A pak je tu ještě poma směrem na jih, ale ta v provozu nebyla. Celkem asi 6 km sjezdovek. Když to napálíme z nejvyššího místa až úplně dolů, tak to dá 4,7 km. Pro alpské lyžaře nic moc, ale lákadlem zdejších hor je prašan a jízda v terénu, čehož bychom si byli úžasně užili, kdyby se letošní zima podobala těm minulým. Teď jsou už mnohde vidět kameny a skalnaté podloží, občas se přejede přes vykukující nízké azalky. Přesto se nám daří najít pár tras, kde je sníh ještě málo rozježděný, dokonce občas připomíná prašan. Většina plání však je rozježděná a po nočním mrazu zmrzlá. Jezdit mimo sjezdovku se dá až od poledne.

Když odhlédneme od velikosti lyžařského střediska, není poznat, že jsme od naší středoevropské civilizace dva tisíce kilometrů na (jiho)východ. Moderní čtyř nebo šesti sedačkové lanovky značky Poma, skipas s čipem snímaným na dálku, platba kartou, upravené sjezdovky včetně ranního manšestru, ochranné bariéry a značení, tabule s předpovědí počasí i aktuálním lavinovým nebezpečím. Na jedné z horních stanic lanovky je i tester skialpových vyhledávačů. Po sjezdovce se občas mihne někdo ze zdejší horské služby nebo policie na lyžích. A i přes nepříznivé sněhové podmínky je vidět spousta skialpinistů, kteří šlapou podél sjezdovky nebo se vydali na nenáročnou túru bezpečnějším terénem, protože lavinová výstraha byla na stupni 3, v oblasti pod Tetnuldi 4. U parkoviště je velká restaurace a několik stánků s pivem, nealkem a něčím malým k snědku. Pivo za 5 lari, asi 40 Kč. Jen toaleta je daleko a jen zřídkakdy otevřená. Jistí to až do mezistanice lanovek o 430 výškových metrů výš.